A megállapodás ünnepélyes aláírására az óvári Kar Dékáni Hivatalában került sorOktatási-kutatási együttműködés a bábolnai Ménesbirtok és a mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar között

A korábbi évek kölcsönösen kedvezőnek ítélt közös munkája eredményeként írt alá együttműködési megállapodást Bérci Balázs, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. ügyvezető igazgatója és Prof. Dr. Schmidt Rezső, a Nyugat-magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári karának dékánja.

Az ünnepélyes eseményen elhangzott, hogy Bábolna kivételes múlttal és lehetőségekkel rendelkezik a tenyésztés és a lovassportok területén, az óvári Kar pedig a felsőfokú agrárképzés teljes spektrumára vonatkozóan rendelkezik akkreditált képzési programmal. A lótenyésztést és lovassportokat kiemelten érintő lovas szakirány iránt folyamatos a hallgatói érdeklődés, hangsúlyozta dr. Pongrácz László szakirány felelős. Hozzátette, hogy Magyarországon a II. világháborút követően sajnos az ismeretátadás, illetve a lovas szakemberképzés folyamatossága megszakadt, miközben a felsőoktatási kínálat jelenleg rendkívül sokszínű és szerteágazó, mégsem felel meg a szakma, illetve a gyakorlat által megkövetelt elvárásoknak. Mindezek következtében az elmúlt évtizedek alatt a tenyésztés és sport területén felhalmozott lemaradásunk érdemben nem csökken. Ugyanakkor köztudott, hogy a vezető országok lovastársadalmai tudatosan – és nem mellékesen eredményesen – törekszenek a személyi-tárgyi feltételrendszer megteremtésére, illetve a legújabb tudományos ismeretek mindennapi gyakorlatba történő beépítésére, emelte ki a szakirány felelős.
Prof. Dr. Bali Papp Ágnes, az Állattudományi Intézet igazgatója a kutatási együttműködés azon területeire hívta fel a figyelmet, melyek révén – különféle molekuláris genetikai vizsgálatok segítségével – eredményesebben lehet a ménesben folyó tenyésztési munkát végezni. Ebbe a tevékenységbe több hallgató is bekapcsolódik, sőt olyanok is vannak, akik már doktori tanulmányokat végeznek és disszertációjuk alapját a Ménesbirtok lóállománya jelenti.
A felek az eseményen hangsúlyozták, hogy a ménesben folyó magas szintű munka egyrészt megkívánja, másrészt megteremti az innováció, valamint a kutatás lehetőségét, mely terület az óvári Kar számára is kiemelt jelentőséggel bír, ráadásul egybeesik a „KINCSEM Nemzeti Lovasprogram” célkitűzéseivel is.
További info: www.mek.nyme.hu

Bábolna Nemzeti Ménesbirtok    2943 Bábolna, Mészáros út 1.
Tel.: +36 34/569-200    Fax: +36 34/569-202    E-mail: menesbirtok@babolnamenes.hu

Honlapkészítés: R-BIS